Pyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów.
Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki i udekorować malinami oraz płatkami migdałów. Opcjonalnie można skropić dodatkowym likierem i/lub udekorować listkami mięty.
Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce.
SKŁADNIKI
BEZY / 16 SZTUK
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
KREM
- 250 g mascarpone
- 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku
- 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej
- 16 malin
- płatki migdałowe
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C., bez termoobiegu.
- BEZY; Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, ze szczyptą soli, na lekko sztywną masę. Łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec miksujemy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blachę, zachowując odstępy. W każdej porcji masy, spodnią stroną łyżki robimy wgłębienie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Redukujemy temperaturę do 100 st. C i suszymy bezy jeszcze 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
- KREM: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Schłodzone mascarpone krótko miksujemy, stopniowo dodając likier jajeczny i śmietanę 30%. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy 1 łyżeczkę cukru pudru (pamiętajmy, że beza jest słodka).
- Łyżką nabieramy porcje kremu i przy pomocy drugiej łyżki wykładamy na ostudzone beziki.
- Dekorujemy malinami i płatkami migdałów. Przed podaniem można dodatkowo skropić likierem.
Wyglądają cudnie! Poprosimy o takie do kawy :)
OdpowiedzUsuń