MINI BEZY Z KREMEM MASCARPONE, ADVOCAATEM I MALINAMI


Pyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. 
Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki i udekorować malinami oraz płatkami migdałów. Opcjonalnie można skropić dodatkowym likierem i/lub udekorować listkami mięty. 
Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce.

SKŁADNIKI
BEZY / 16 SZTUK
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
KREM
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego, np.  ajerkoniaku
  • 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej
  • 16 malin
  • płatki migdałowe
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C., bez termoobiegu.
  • BEZY; Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, ze szczyptą soli,  na lekko sztywną masę. Łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec miksujemy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować masę.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blachę, zachowując odstępy. W każdej porcji masy, spodnią stroną łyżki robimy wgłębienie.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Redukujemy temperaturę do 100 st. C i suszymy bezy jeszcze 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
  • KREM: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  • Schłodzone mascarpone krótko miksujemy, stopniowo dodając likier jajeczny i śmietanę 30%. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy 1 łyżeczkę cukru pudru (pamiętajmy, że beza jest słodka). 
  • Łyżką nabieramy porcje kremu i przy pomocy drugiej łyżki wykładamy na ostudzone beziki. 
  • Dekorujemy malinami i płatkami migdałów. Przed podaniem można dodatkowo skropić likierem.

1 komentarz: