EKSPRESOWE i WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE


Proste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości.
Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. 
Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną.

SKŁADNIKI
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
POLEWA CZEKOLADOWO-KAWOWA
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml wrzątku
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Dodajemy miód i kakao, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
  • Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko, ale dokładnie mieszamy rózgą - tylko do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka. 
  • POLEWA: kawę zaparzamy w 30 ml gorącej wody. 
  • W rondelku zagotowujemy śmietankę z zaparzoną kawą. odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką masę. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto.


2 komentarze:

  1. Dlaczego w opisie nie ma wspomniane kiedy dodać cukier. Przez to nie dodałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, mieszamy."

      Usuń