Proste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości.
Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.
Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 3 jajka
POLEWA CZEKOLADOWO-KAWOWA
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 30 ml wrzątku
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Dodajemy miód i kakao, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
- Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko, ale dokładnie mieszamy rózgą - tylko do połączenia składników.
- Masę przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.
- POLEWA: kawę zaparzamy w 30 ml gorącej wody.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę z zaparzoną kawą. odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką masę. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
Dlaczego w opisie nie ma wspomniane kiedy dodać cukier. Przez to nie dodałam...
OdpowiedzUsuń"Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, mieszamy."
Usuń