Lekkie jak puch, niekluchowate oponki. Mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Przygotujecie je ekspresowo (około 20 minut), z kilku zaledwie podstawowych składników i bez zbędnego bałaganu w kuchni.
Na etapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta nie trzeba, a nawet nie należy, wygniatać. Pracujemy z nim krótko, tylko z zewnętrzną warstwą, która jest oprószona mąką.
By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta.
-----------------------------------------------------------
SKŁADNIKIOPONKI
- 250 g twarogu
- 100 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 250 g maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- olej roślinny do smażenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z ćwiartki cytryny
- 3-4 maliny
WYKONANIE
- LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gęstej jednolitej polewy, która z trudem (ale jednak) spływa z łyżki.
- Dodajemy porwane na mniejsze kawałki maliny i delikatnie mieszamy.
- OPONKI: Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 2 minuty.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W malakserze rozcieramy twaróg z żółtkami, śmietaną i cukrem (można użyć miksera). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i spirytus. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i oprószając mąką formujemy kulę. Dłońmi rozpłaszczamy ją na gruby placek i delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm.
- Szklanką o średnicy 5 cm wycinamy kółka, w środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka.
- W rondlu rozgrzewamy grubą warstwę oleju do temp. 180 st. C. Wkładamy po kilka oponek i smażymy 1 minutę z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Jeszcze ciepłe oponki dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz