PESTO Z BAZYLII

Klasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli. 
Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy. Wystarczy rozcieńczyć je niewielką ilością wody z gotowania makaronu i wyłożyć na gorące, dopiero co ugotowane kluski.
Pamiętajmy, aby nie podgrzewać pesto zbyt długo, ponieważ zawarta w nim bazylia zyska gorzki smak.
Nie musicie precyzyjnie odmierzać składników. Wystarczy mniej więcej zachować właściwe ich proporcje. Sama często przygotowuję pesto dodając składniki "na oko": 2-3 garści listków bazylii plus garść orzeszków i garść tartego, twardego sera. Do tego spory chlust oliwy, tak, aby otrzymać oczekiwaną gęstość sosu. 
SKŁADNIKI / 200 ML 
  • 25 g parmezanu lub sera pecorino
  • 25 g orzeszków piniowych lub laskowych lub nerkowca
  • 50 g świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-75 ml oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Parmezan ścieramy na tarce, orzeszki pinii lub laskowe prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia i odstawiamy z ognia.
  • Do wysokiego naczynia lub malaksera wkładamy listki bazylii, orzeszki, parmezan i czosnek. Doprawiamy szczyptą soli pieprzu i dolewamy oliwę. Za pomocą blendera miksujemy całość na niezbyt gładki sos. Można także wszystkie składniki utrzeć w moździerzu. 
  • Przekładamy do czystego słoiczka, zalewamy cienką warstwą oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz