Ekspresowe w przygotowaniu placuszki czekoladowe. Puszyste i delikatne. Nie chłoną tłuszczu i pięknie rosną podczas smażenia.
Podałam je z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, ale dobrze smakują też ze słodkim masłem orzechowym i bananem
Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI - 200 g kefiru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 20-30 g (2-3 łyżki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
MASŁO ORZECHOWE
- 50 g miękkiego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
DO PODANIA: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny
WYKONANIE
- MASŁO ORZECHOWE: Miękkie masło ucieramy lub miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, na puszystą, jasną masę. Przekładamy do miseczki.
- PANCAKES: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
- W mniejszej miseczce, rózgą, mieszamy kefir z sodą oczyszczoną, jajkami i 1 łyżką oleju.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy rózgą - krótko - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie spowoduje, że placuszki nie będą puszyste).
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię, zachowując odstępy. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu.
- Odkładamy na kratkę, aby odparowały lub podajemy od razu, np. z bananami i masłem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz