PUSZYSTE CZEKOLADOWE PANCAKES NA KEFIRZE

Ekspresowe w przygotowaniu placuszki czekoladowe. Puszyste i delikatne. Nie chłoną tłuszczu i pięknie rosną podczas smażenia.
Podałam je ze słodkim masłem orzechowym i bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą.
Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki. 
Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci.

SKŁADNIKI 
  • 200 g kefiru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 20 g (2 łyżki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
MASŁO ORZECHOWE
  • 50 g miękkiego masła 
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego
DO PODANIA: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny

WYKONANIE
  • MASŁO ORZECHOWE: Miękkie masło ucieramy lub miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, na puszystą, jasną masę. Przekładamy do miseczki.
  • PANCAKES: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy sól i dokładnie  mieszamy.
  • W mniejszej miseczce, rózgą, mieszamy kefir z sodą oczyszczoną, jajkami i 1 łyżką oleju.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy rózgą - krótko - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie spowoduje, że placuszki nie będą puszyste).
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. 
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię, zachowując odstępy. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu. 
  • Odkładamy na kratkę, aby odparowały lub podajemy od razu, np. z bananami i masłem orzechowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz