PLACEK PO ZBÓJNICKU BEZ MIĘSA

Wegetariański gulasz z dużą ilością warzyw, podany w chrupiącym placku ziemniaczanym. 
Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo daje uczucie sytości, choć nie zawiera mięsa. 
Sos gotuje się nie więcej niż 30 minut i można przygotować go dzień wcześniej. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i czerwoną soczewicę.  Wszystko zalewamy niewielką ilością bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki. 
Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie, można posypać tartym żółtym serem. 
____________________________________

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
GULASZ
  • 15 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka lub mały batat
  • 1 papryka czerwona
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego ( u mnie woda + taki bulion)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 250 g pieczarek
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano; 1 płaska łyżeczka: mielonej kolendry, słodkiej i wędzonej czerwonej papryki w proszku; 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta chili w proszku lub płatkach
PLACKI ZIEMNIACZANE
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia 
_______________________________________
WYKONANIE
  • GULASZ: Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. 
  • Marchewkę lub batata myjemy i kroimy w kostkę (można obrać, ale nie jest to konieczne)
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w 2 cm kostkę. 
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
  • Do szerokiego garnka wkładamy oliwę, masło, cebulę, czosnek oraz marchewkę lub batata. Stawiamy na średnim ogniu i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy soczewicę, listek laurowy i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy.
  • Zwiększamy ogień do dużego i dolewamy wino i chwilę odparowujemy.
  •  Dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką,  redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy i w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu lub wody. 
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojoną paprykę. Ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Na drugiej patelni, na 1 łyżce masła lub oleju, na dużym ogniu rumienimy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka z gulaszem.
  • Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. W razie potrzeby można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody (dolewanymi stopniowo). Po dodaniu do sosu, całość zagotowujemy.
  • PLACKI: Ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na gęste sitko i umieszczamy nad miską, do odsączenia. 
  • Po 10 minutach odsączone ziemniaki przekładamy do czystej miski.  Wodę która zebrała się na dnie miski wylewamy, a zebrany na dnie biały osad (skrobię) zbieramy łyżką i dodajemy do ziemniaków. 
  • Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i startą na tarce o grubych oczkach cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
  • Na patelni rozgrzewamy około 3-4 łyżki oleju, wykładamy kilka łyżek masy ziemniaczanej i rozsmarowujemy, cienką warstwą, po całej powierzchni patelni. Smażymy na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Przekładamy na talerz, nakładamy gorący gulasz i dekorujemy śmietaną lub jogurtem. Posypujemy szczypiorkiem i świeżą papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz