ZUPA SOCZEWICOWA Z KURCZAKIEM I BATATAMI




Ekspresowa zupa pełna dobrych składników. Z batatami, soczewicą, papryką i piersią kurczaka. Doprawiona kminem rzymskim, suszonym oregano, kurkumą i słodką papryką w proszku. Zabielana mleczkiem kokosowy lub śmietanką 30%. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. 
Idealna, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu.

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 1 pierś kurczaka
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 batat ( 400- 500 g)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy (można zastąpić czerwoną)
  • 2 pomidory
  • 1,25  l gorącego bulionu lub wody
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; po 1 płaskiej łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki, kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry; szczypta chili w proszku lub płatkach
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • świeża kolendra lub natka pietruszki 
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i bataty kroimy w kostkę, pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), sparzamy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w małą kostkę. Soczewicą płuczemy na sicie.
  • W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy starty czosnek i cebulę. Smażymy 1 minutę, cały czas mieszając. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pierś kurczaka i smażymy mieszając, przez kolejne 2 minuty. 
  • Dodajemy pokrojoną paprykę i bataty  oraz  wszystkie przyprawy. Mieszając, smażymy 1 minutę.
  • Dodajemy zieloną i czerwoną soczewicę. Dolewamy gorący bulion. 
  • Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut. 
  • Dodajemy krojone pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Dolewamy mleczko kokosowe lub śmietankę 30%.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 2 minuty. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń