Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 9 SZT.- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 75 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki czarnuszki
WYKONANIE
- Masło i jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia. Mleko lekko podgrzewamy, tak, aby było lekko ciepłe.
- Do mniejszej miski kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy 150 ml mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy.
- Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka.
- Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.
- Lekko oprószamy mąką i wyjmujemy na blat kuchenny. Chwilę wygniatamy dłońmi, formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 9 części, po około 80 g każda.
- Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu.
- Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz