BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ


Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food.

SKŁADNIKI / 9 SZT.
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki czarnuszki
WYKONANIE
  • Masło i jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia. Mleko lekko podgrzewamy, tak, aby było lekko ciepłe.
  • Do mniejszej miski kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy 150 ml mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy. 
  • Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka.
  • Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. 
  • Lekko oprószamy mąką i wyjmujemy na blat kuchenny. Chwilę wygniatamy dłońmi, formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 9 części, po około 80 g każda. 
  • Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się zrumieni. 
  • Wyjmujemy, studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz