CIASTO MARCHEWKOWE Z KARDAMONEM, PISTACJAMI I SUSZONYMI MORELAMI


Szybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem.  Delikatnie pachnące kardamonem.
Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. 
Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, do połączenia składników. Na koniec dodajemy utartą marchew oraz posiekane morele i pistacje. Wykładamy do formy i pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.
Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Jest lekkie, puszyste i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni.

SKŁADNIKI
  • 175 ml oleju 
  • 3 jajka (M)
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 175 g ( 2 szt.) marchewki
  • 225 g (1i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g pistacji
LUKIER
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm. (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Morele kroimy w drobną kostkę. Pistacje obieramy, krótko prażymy na suchej patelni i obieramy z brązowych skórek - siekamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Dodajemy szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.

  • Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Miksujemy na jasną puszystą masę, około 10 minut.
  • Do ubitych z olejem jajek, w 2-3 porcjach, dodajemy mąkę, za każdym razem, krótko miksując.
  • Dorzucamy startą marchewkę oraz posiekane pistacje i morele. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem ( cukier puder ucieramy - łyżką lub widelcem - stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gładkiej i lśniącej polewy; na koniec można wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową).

1 komentarz: