HISZPAŃSKI OMLET Z ZIEMNIAKAMI


Omlet hiszpański zwany tortillą, jest grubszy od tradycyjnego i zawiera dużą ilośc podsmażonych ziemniaków. W oryginalnej wersji używa się ziemniaków surowych, które należy cienko pokroić i smażyć dłużej, niż te ugotowane, w większej ilości oleju, na mniejszym ogniu, aż zrumienią się lekko i będą miękkie - około 15 minut. Następnie odcedzić z tłuszczu i przełożyć do miski z roztrzepanymi jajkami. 
Sama najczęściej przygotowuję to danie wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu, np. z dnia poprzedniego.
Dobrze się odgrzewa i smakuje także na zimno. Można podać z sałatą z winegretem. 

Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 150 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w półplastry
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oleju
WYKONANIE
  • Na patelni o średnicy 18-20 cm, na małym ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 3 minuty. Często mieszamy, nie rumienimy.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, smażymy 5 minut, do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli. Dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem (patelni nie myjemy). Delikatnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty. 
  • Ponownie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy mieszaninę jajek i ziemniaków. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, aż omlet. zrumieni się od spodu, a jego wierzch będzie prawie całkowicie ścięty. 
  • Przykrywamy dużym talerzem i odwracając patelnię spodem do góry, zsuwamy omlet na talerz, po czym ponownie zsuwamy na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Smażymy 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i kroimy w kliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz