ZUPA BROKUŁOWO-SELEROWA



Szybka zupka z brokułów i selera. Pyszna, aromatyczna i banalna w przygotowaniu.
Świetnie smakuje w wersji z parmezanem i oliwą truflową.

SKŁADNIKI
  • 50 g masła lub oleju/oliwy
  • 1 mały brokuł
  • 1/4 selera 
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • opcjonalnie 100 ml śmietany 30%
DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia
WYKONANIE
  • Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry. 
  • W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez 5 minut. 
  • Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, lubczykiem, curry i szczyptą chili w proszku.
  • Dolewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw.
  • Odstawiamy z ognia, lekko studzimy.  Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%.
  • Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz