Świetnie smakuje w wersji z parmezanem i oliwą truflową.
SKŁADNIKI
- 50 g masła lub oleju/oliwy
- 1 mały brokuł
- 1/4 selera
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach
- opcjonalnie 100 ml śmietany 30%
DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia
WYKONANIE
- Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry.
- W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez 5 minut.
- Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, lubczykiem, curry i szczyptą chili w proszku.
- Dolewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw.
- Odstawiamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
- Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%.
- Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz