ZUPA SOCZEWICOWA Z POMIDORAMI

Szybka do ugotowania zupka z czerwonej soczewicy i pomidorów. Przepyszna, idealna na zdrowy lunch lub lekki obiadek po pracy. Doprawiona curry w proszku i podana ze świeżą kolendrą i kleksem mleczka kokosowego, nabiera lekko orientalnego smaku i aromatu. 
W mięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem.

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI

  • 1 łyżka oleju 
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 2 puszki (2x400g) pomidorów
  • 500 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej jeśli bulion jest słony), curry w proszku, suszonego oregano i lubczyku, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku
DO PODANIA: świeża kolendra, mleczko kokosowe, czarnuszka, cząstki limonki do wyciśnięcia, świeża papryczka chili
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i pietruszkę w plastry. Czerwoną soczewicę opłukujemy na sicie.
  • W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. 
  • Dodajemy soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy  2 minuty, po czym dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego. Można dodatkowo posypać czarnuszką i skropić sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz