Szybka do ugotowania zupka z czerwonej soczewicy i pomidorów. Przepyszna, idealna na zdrowy lunch lub lekki obiadek po pracy. Doprawiona curry w proszku i podana ze świeżą kolendrą i kleksem mleczka kokosowego, nabiera lekko orientalnego smaku i aromatu.
W mięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
- 1 łyżka oleju
- 50 g masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 puszki (2x400g) pomidorów
- 500 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej jeśli bulion jest słony), curry w proszku, suszonego oregano i lubczyku, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku
DO PODANIA: świeża kolendra, mleczko kokosowe, czarnuszka, cząstki limonki do wyciśnięcia, świeża papryczka chili
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i pietruszkę w plastry. Czerwoną soczewicę opłukujemy na sicie.
- W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy 2 minuty, po czym dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
- Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego. Można dodatkowo posypać czarnuszką i skropić sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz