HUMMUS Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ I CZOSNKIEM

Pyszna pasta z ciecierzycy oraz pieczonej marchewki i czosnku. Doprawiona kminem rzymskim i szczyptą cynamonu, które nadają jej charakteru. Podana z pestkami granatu i nasionami czarnuszki. Polecam do lunchboxu,  jak i zdrową bazę do kanapek, np. zamiast masła. 

SKŁADNIKI
  • 1 puszka ciecierzycy z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (150 g)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody, np. z puszki z ciecierzycą
  • PRZYPRAWY:sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, mała szczypta cynamonu, chili i słodkiej papryki w proszku oraz kurkumy 
  • 1 łyżka oliwy
DO PODANIA: oliwa, pestki granatu, czarnuszka, listki sałaty
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Marchewkę obieramy, kroimy w grube plastry i razem z czosnkiem w łupinach umieszczamy w żaroodpornej foremce. Skrapiamy 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy  ok. 30 minut, aż będą zupełnie miękkie i lekko się przyrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy czosnek z łupinek.
  • Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę wraz z 1/4 szklanki zalewy z puszki lub filtrowanej wody, upieczoną marchewkę i czosnek bez łupin. Dodajemy pastę tahini oraz przyprawy. Blendujemy 2-3 minuty, na gładki mus. W razie potrzeby , gdyby hummus był za gęsty, stopniowo dolewamy wodę, w takiej ilości, aby otrzymać pastę o konsystencji gęstej śmietany.
  • Przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą,  posypujemy czarnuszką i pestkami granatu. Oprószamy słodką papryką, kminem rzymskim oraz kurkumą. 
  • Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz