STIR-FRY Z KASZą GRYCZANĄ, SZPARAGAMI I JAJKIEM


Ugotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i opcjonalnie odrobina paprykowego sosu sriracha.  
Do  szybkiego i łatwego przygotowania, szczególnie, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Kaszę można ugotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 100 g zielonych szparagów
  • garść pomidorków cherry
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili 
  • listki szczawiu/ rukola / roszponka
WYKONANIE
  • Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), łodyżki kroimy na małe kawałki, główki pozostawiamy w całości
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pomidorki cherry na połówki.
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, często mieszając. 
  • Dodajemy łodyżki szparagów, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Smażymy 1 minutę.
  • Dodajemy kaszę gryczaną i pomidorki cherry. Mieszamy i na wierzch wbijamy 2 jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. 
  • Całość przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty lub dłużej, aż jajka się zetną. 
  • Posypujemy tartym parmezanem i opcjonalnie także listkami szczawiu, rukolą lub roszponką.
  • Można skropić sosem sriracha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz