DAL Z SOCZEWICY




Dal to w języku hindi ogólne określenie na rośliny strączkowe - groch, fasolę, soczewicę, a także na potrawy z tych roślin przyrządzone. 
Dal z soczewicy z ziemniakami i mleczkiem kokosowym, to aromatyczne i pyszne danie, które rozgrzeje Was w chłodniejsze wieczory. Dobrze doprawione przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej, jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, do tego naprawdę bardzo pożywne i zdrowe. 
__________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 350 g ziemniaków(2-3 szt)  lub/i  batata (1 mały)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 600 ml warzywnego bulionu (np. wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
  • PRZYPRAWY: świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 płaskiej łyżeczce: kurkumy, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, 2 łyżeczki curry w proszku;  szczypta chili i opcjonalnie sól (jeśli bulion nie był słony)
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml mleczka kokosowego 
DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża papryczka chili, kolendra, chlebek naan (pieczony lub z patelni )
____________________________________________
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  •  Ziemniaki (lub/i bataty) obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Paprykę kroimy w szerokie paski, a następnie w kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie.
  • W średnim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy olej. 
  • Dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone ziemniaki. Smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy soczewicę, czerwoną paprykę i wszystkie przyprawy.
  • Dolewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli używamy i mleczko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy 2 minuty pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje (będzie gęstniał w miarę stygnięcia). W razie potrzeby można dolać więcej mleczka.
  • Porcje sosu podajemy z ryżem, papryczką chili i świeżą kolendrą. Opcjonalnie także z  jogurtem naturalnym i świeżymi warzywami.

1 komentarz:

  1. Pyszne jest. U mnie dziś było na obiad tylko zamiast soczewicy była ciecierzyca 😋😊

    OdpowiedzUsuń