FISH AND CHIPS


Filety białej ryby (najlepiej dorsza lub łupacza), pokrojone na małe kawałki i usmażone w delikatnej panierce z ciasta piwnego.  
Powłoczka z mąki i piwa nie zawiera jajka, jest lekka, delikatnie otula rybę i gwarantuje zachowanie jej soczystości. Smażymy ją krótko, w wysokiej temperaturze, w głębokim oleju. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, a panierka chrupiąca.
Klasycznie, usmażoną w ten sposób rybkę, skrapia się octem winnym i lekko soli. Podaje z frytkami i puree z groszku. Jako dodatek sprawdzą się też ziemniaczki puree, dip paprykowy lub sos tatarski.
Polecam na rodzinny obiad.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 300 g filetu z dorsza (użyłam polędwicy)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zimnego piwa
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz ziołowy
  • olej do głębokiego smażenia
DIP PAPRYKOWY
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki paprykowej pasty sriracha
WYKONANIE
  • Filety osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 3-4 cm paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W miseczce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy zimne piwo i dokładnie mieszamy.
  • W rondelku rozgrzewamy grubą warstwę oleju. 
  • Porcje ryby maczamy w cieście i partiami kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, do lekkiego zrumienienia, przez około 3 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z sosem paprykowym (wszystkie składniki mieszamy w miseczce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz