WEGAŃSKI GULASZ BOURGUIGNON Z PIECZARKAMI I CZERWONYM WINEM

Dobrze znany na całym świecie gulasz, tym razem w wersji bez mięsa. Za to z kawałkami ziemniaków i marchewki oraz jędrnymi pieczarkami i marynowanymi cebulkami. Wszystko chwilkę podsmażone, a następnie krótko gotowane w czerwonym winie i bulionie. 
Sosik najlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 250 g pieczarek / najlepiej małych
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego (lub 50 g masła)
  • 300 g ziemniaków (2-3 szt)
  • 1 duża marchewka 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 marynowanych cebulek ze słoiczka
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju)
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 2 listki laurowe
  • kilka gałązek natki pietruszki / łodyżki i listki oddzielnie
WYKONANIE
  • Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki. 
  • Na patelni mocno rozgrzewamy masło i dorzucamy pieczarki. Smażymy 3 minuty, często mieszając, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Odstawiamy z ognia.
  • Marchewkę kroimy w grube plastry, czosnek w plasterki, a ziemniaki w dużą kostkę.
  • W szerokim rondlu, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy  posiekaną cebulę oraz pokrojony czosnek, marchewkę i ziemniaki. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy. 
  • Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy wino. Odparowujemy 1 minutę i dolewamy bulion lub wodę z sosem sojowym, jeśli używamy.  Dodajemy wszystkie przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy łodyżki natki pietruszki oraz marynowane cebulki. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Dodajemy pieczarki i gotujemy 1 minutę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Hej, jeśli danie jest wegańskie, to składniki nie mogą być podsmażane na maśle...

    OdpowiedzUsuń