LEMONIADA TRUSKAWKOWA

Lemoniada truskawkowa to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych truskawek i świetna odmiana dla standardowej lemoniady. 
Przygotujecie ją ekspresowo, mieszając w wysokiej szklance miód z małą ilością ciepłej wody i sokiem z cytryny. Do tego kilka dojrzałych truskawek, plasterek cytryny i zimna woda oraz kostki lodu. Opcjonalnie także gałązka mięty. 
Aby smak truskawek był bardziej wyczuwalny, można lekko je ugnieść.

SKŁADNIKI / 1 PORCJA
  • sok z 1/2 cytryny + 1 plaster do dekoracji
  • 1 łyżka miodu lub cukru, np. trzcinowego
  • 125 ml zimnej wody, najlepiej filtrowanej
  • 50 ml ciepłej wody
  • 4 truskawki
  • mała gałązka mięty
  • garść kostek lodu (około 6 sztuk)
WYKONANIE
  • Truskawki płuczemy pod strumieniem bieżącej wody, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki (duże truskawki kroimy na ćwiartki).
  • Do dużej szklanki o pojemności 400 ml dodajemy miód lub cukier i sok z cytryny. 
  • Dolewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy do połączenia i dolewamy wodę zimną. 
  • Dodajemy truskawki (można lekko rozgnieść), plasterki cytryny oraz miętę. Dokładnie mieszamy. Uzupełniamy kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz