SAŁATKA GRECKA Z KUSKUSEM

Prosta i zdrowa sałatka z kaszy kuskus i dużej ilości warzyw: suszonych i świeżych pomidorów, groszku, oliwek, papryki i rzodkiewek. Z pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Z pysznym jogurtowym sosem tzatziki i pokruszoną fetą.
Kaszę wraz z mrożonym groszkiem wystarczy zalać wrzącym bulionem lub wodą, w proporcji 1:1, a następnie poczekać, aż wchłonie cały płyn. W międzyczasie, na desce posiekać warzywa, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Na koniec zgrubnie wymieszać z kuskusem, wyłożyć na talerze i posypać fetą. 
Do przygotowania sałatki, zamiast kuskusu, można wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, np. pozostałą z obiadu. 

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 rzodkiewek
  • 6 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 szalotka lub czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek, bez pestek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 1/4 papryczki chili
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 opakowania fety (135 g)
SOS TZATZIKI
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2  łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
WYKONANIE

  • SOS TZATZIKI: Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Listki mięty siekamy. 
  • Ogórki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko solimy. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły sok. Odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki. 
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki.
  • Kaszę kuskus i mrożony groszek przekładamy do miski, zalewamy wrzącym bulionem lub wodą (np z sosem sojowym), przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem.
  • Czerwoną paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i razem z pomidorem, suszonymi pomidorkami, rzodkiewkami i czerwoną cebulą, kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. 
  • Dodajemy pokrojone na plasterki oliwki oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy.
  • Na półmisek lub duży talerz wykładamy kaszę kuskus z groszkiem i posiekane warzywa. Zgrubnie mieszamy widelcem. Posypujemy pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Oprószamy suszonym oregano. 
  • Podajemy ze schłodzonym sosem tzatztiki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz