SOS TATARSKI

Zimny sos na bazie majonezu z drobno posiekanymi dodatkami: ziołami, cebulką i marynowanymi warzywami. Opcjonalnie także z  odrobiną musztardy, chrzanu i miodu. 
Jest świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs i jajek na twardo.

SKŁADNIKI
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 mała cebula czerwona lub szalotka 
  • 1 łyżka posiekanych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku 
  • 1 ogórek konserwowy lub kiszony
  • 1 łyżka kaparów lub marynowanych grzybków
WYKONANIE
  • Majonez, jogurt naturalny, chrzan, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Cebulę, ogórka konserwowego oraz kapary drobno siekamy. Dodajemy szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Mieszamy z sosem majonezowym. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz