PLACKI Z CIECIERZYCY


Delikatne placuszki pełne dobrych składników. Z ciecierzycą z puszki (można ugotować samemu), czosnkiem, czerwoną cebulką, papryczką chili i posiekaną kolendrą. Łatwe do przygotowania. Sprawdzą się na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni lub jako lunch do zabrania do pracy. 
Najlepiej smakują z ostrym paprykowym majonezem, mizerią lub sosem pieczarkowym.

SKŁADNIKI / 10 SZTUK
  • 1 puszka ciecierzycy 400 g 
  • 3 łyżki płynu z zalewy
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka czarnuszki 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 małej papryczki chili (można dać mniej)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
WYKONANIE
  • Odsączoną ciecierzycę wraz z 3 łyżkami płynu z zalewy i czosnkiem rozmiksowujemy w malakserze, na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski. 
  • Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy i wraz z pozostałymi składnikami (mąkę z proszkiem do pieczenia można przesiać przez sitko) dodajemy do miski z ciecierzycą. Krótko mieszamy.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Lekko rozpłaszczamy na grubość 1 cm i smażymy bez przewracania, przez 2 minuty, aż będą zrumienione od spodu. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
  • Podajemy z pikantnym majonezem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz