SAŁATKA TABBOULEH Z SOCZEWICĄ I RZODKIEWKĄ


Szybka, prosta i sycąca sałatka. Rewelacyjna pod każdym względem. Jest lekka i orzeźwiająca zarazem. Elegancko wygląda na talerzu. Dobrze smakuje nawet kilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki (220 g) soczewicy
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • Do miski wsypujemy kaszę kuskus. W garnuszku zagotowujemy bulion i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem.
  • Pomidora kroimy w małą kostkę i razem z soczewicą odsączamy na sicie. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. 
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski z kuskusem, dodajemy pestki granatu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz