Najpierw przygotowujemy farsz, a następnie wypełniamy nim wyłożoną ciastem formę. Pieczemy do zrumienienia, a po lekkim ostygnięciu kroimy na porcje.
Podzieloną na porcje spanakopitę dobrze się odgrzewa i świetnie sprawdza np. podczas niezobowiązującego poczęstunku dla znajomych.
---------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 -6 PORCJI- 4 arkusze ciasta filo
- 50 g masła + 1 listek laurowy
- 450-500 g szpinaku / świeżego lub mrożonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 g masła lub 2-3 łyżki oliwy/oleju
- 250 g sera feta (lub bardziej miękkiego sera typu feta)
- 250 g ricotty lub twarogu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
- W rondelku rozpuszczamy masło z listkiem laurowym. Odstawiamy
- Mrożony szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu. Świeży szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i odcinamy twarde łodyżki.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy mrożony lub świeży szpinak. Smażymy, mieszając, przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Przekładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia.
- Jeśli szpinak nie był rozdrobniony, siekamy go na desce.
- Do większej miski wkładamy fetę i ricottę lub twaróg. Dodajemy jajka i rozcieramy widelcem na gładką masę (można lekko rozmiksować w malakserze). Dodajemy szpinak z cebulką oraz koperek i natkę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Spód formy o średnicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Arkusze ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Kolejno wykładamy nimi spód i boki formy, pozostawiając część ciasta na zewnątrz formy.
- Wykładamy nadzienie szpinakowe, wyrównujemy wierzch i zaginamy wystające boki ciasta do środka, tak, by przykryły nadzieje.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz