GRECKA SPANAKOPITA


Spanakopita, czyli grecki placek szpinakowy, przygotowany z gotowego ciasta filo, świeżych lub mrożonych liści szpinaku oraz sera feta i jajek. 
Najpierw przygotowujemy farsz, a następnie wypełniamy nim wyłożoną ciastem formę. Pieczemy do zrumienienia, a po lekkim ostygnięciu kroimy na porcje.
Podzieloną na porcje spanakopitę dobrze się odgrzewa i świetnie sprawdza np. podczas niezobowiązującego poczęstunku dla znajomych.

SKŁADNIKI / 4 -6 PORCJI
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 50 g masła + 1 listek laurowy
  • 450-500 g szpinaku / świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g masła lub 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 250 g sera feta (lub bardziej miękkiego sera typu feta)
  • 250 g ricotty lub twarogu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
  • W rondelku rozpuszczamy masło z listkiem laurowym. Odstawiamy
  • Mrożony szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu. Świeży szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i odcinamy twarde łodyżki.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Nie rumienimy. 
  • Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy mrożony lub świeży szpinak. Smażymy, mieszając, przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Przekładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. 
  • Jeśli szpinak nie był rozdrobniony, siekamy go na desce.
  • Do większej miski wkładamy fetę i ricottę lub twaróg. Dodajemy jajka i rozcieramy widelcem na gładką masę (można lekko rozmiksować w malakserze). Dodajemy szpinak z cebulką oraz koperek i natkę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Spód formy o średnicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Arkusze ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Kolejno wykładamy nimi spód i boki formy, pozostawiając część ciasta na zewnątrz formy. 
  • Wykładamy nadzienie szpinakowe, wyrównujemy wierzch i zaginamy wystające boki ciasta do środka, tak, by przykryły nadzieje.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz