Filety z kurczaka pokrojone na małe kawałki, smażone w panierce z mąki, a następnie krótko gotowane w kleistym, lekko pikantnym sosie na bazie ketchupu. Składniki na tę potrawę znajdziecie w większości dużych supermarketów.
SKŁADNIKI / 2-3 Porcje
- 2 filety z kurczaka (2x150 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką suszonego czosnek
- olej do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Po 3 łyżki: sosu sojowego, oleju sezamowego, słodkiego sosu chili
- 5 łyżek ketchupu
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki pasty gochujang
DO PODANIA: ugotowany ryż, uprażony na suchej patelni sezam, posiekany szczypiorek
WYKONANIE
- Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w dużą kostkę 2x2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki lub ścieramy na tarce.
- W szerokim garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając, aż cebula będzie szklista i miękka. Nie rumienimy.
- Dodajemy pozostałe składniki sosu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i przed dodaniem obsmażonych kurczaków ponownie zagotowujemy (sos powinien lekko "mrugać").
- Do jednego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciego talerza wsypujemy mąkę pszenną z przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 cm warstwę oleju.
- Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące ziemniaczanej, jajku i mące pszennej.
- Kładziemy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka z sosem i gotujemy 5 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz