KURCZAK PO KOREAŃSKU



 

Filety z kurczaka pokrojone na małe kawałki, smażone w panierce z mąki, a następnie krótko gotowane w kleistym, lekko pikantnym sosie na bazie ketchupu.  Składniki na tę potrawę znajdziecie w większości dużych supermarketów
                                                                                                                            

SKŁADNIKI / 2-3 Porcje

  •  2 filety z kurczaka (2x150 g)
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką suszonego czosnek
  •  olej do smażenia
SOS

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Po 3 łyżki: sosu sojowego, oleju sezamowego, słodkiego sosu chili
  • 5 łyżek ketchupu
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki pasty gochujang 

DO PODANIA: ugotowany ryż, uprażony na suchej patelni sezam, posiekany szczypiorek

                                                                             

WYKONANIE

  • Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w dużą kostkę 2x2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki lub ścieramy na tarce.
  • W szerokim garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając, aż cebula będzie szklista i miękka. Nie rumienimy.
  • Dodajemy pozostałe składniki sosu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i przed dodaniem obsmażonych kurczaków ponownie zagotowujemy (sos powinien lekko "mrugać").
  • Do jednego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciego talerza wsypujemy mąkę pszenną z przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewamy 1-2 cm warstwę oleju.
  • Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące ziemniaczanej, jajku i mące pszennej. 
  • Kładziemy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka z sosem i gotujemy 5 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz