PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


Pierogi z truskawkami podane z lekko posłodzonym jogurtem z wanilią i opcjonalnie także z musem truskawkowym. Idealne na lekki letni obiad lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci.
Przygotowałam je ze sprawdzonego, zaparzanego ciasta, które jest elastyczne, mięciutkie i bardzo plastyczne. Pierożki dobrze trzymają kształt - nie sklejają się i nie pękają ani podczas formowania, ani gotowania.
Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić i oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki nie jest konieczny, ale zwiąże soki wyciekające z owoców.

SKŁADNIKI: 30 - 40 sztuk
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru (można pominąć lub dać mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DO PODANIA:
  • 180 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub 
  • opcjonalnie: mała szczypta ziarenek wyłuskanych z laski wanilii
  • świeże owoce: truskawki, porzeczki, jagody, listki mięty
WYKONANIE
  • W dużym garnku zagotowujemy większą ilość lekko osolonej wody.
  • Jogurt mieszamy z ksylitolem lub cukrem i opcjonalnie także z ziarenkami wanilii. 
  • Truskawki opłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wkładamy do miski mieszamy z ksylitolem lub cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
  • Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm. 
  • Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. 
  • Pierożki układamy na posypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie.
  • Wrzucamy partiami na wrzącą wodę (około 12 sztuk) i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na duży płaski talerz.
  • Podajemy z posłodzonym jogurtem, świeżymi owocami i opcjonalnie także z musem ze świeżych truskawek. Pasuje też ubita z cukrem śmietanka 30% ( mocno schłodzona).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz