Pierogi z truskawkami podane z lekko posłodzonym jogurtem z wanilią i opcjonalnie także z musem truskawkowym. Idealne na lekki letni obiad lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci.
Przygotowałam je ze sprawdzonego, zaparzanego ciasta, które jest elastyczne, mięciutkie i bardzo plastyczne. Pierożki dobrze trzymają kształt - nie sklejają się i nie pękają ani podczas formowania, ani gotowania.
Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić i oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki nie jest konieczny, ale zwiąże soki wyciekające z owoców.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI: 30 - 40 sztuk
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DO PODANIA:
- 180 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
- 1-2 łyżki ksylitolu lub
- opcjonalnie: mała szczypta ziarenek wyłuskanych z laski wanilii
- świeże owoce: truskawki, porzeczki, jagody, listki mięty
WYKONANIE
- Przygotowujemy CIASTO NA PIEROGI i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
- W dużym garnku zagotowujemy większą ilość lekko osolonej wody.
- Jogurt mieszamy z ksylitolem lub cukrem i opcjonalnie także z ziarenkami wanilii.
- Truskawki opłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wkładamy do miski mieszamy z ksylitolem lub cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
- Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm.
- Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
- Pierożki układamy na posypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie.
- Wrzucamy partiami na wrzącą wodę (około 12 sztuk) i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na duży płaski talerz.
- Podajemy z posłodzonym jogurtem, świeżymi owocami i opcjonalnie także z musem ze świeżych truskawek. Pasuje też ubita z cukrem śmietanka 30% ( mocno schłodzona).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz