CURRY Z ZIEMNIAKAMI



Szybkie i proste do przygotowania curry z ziemniakami. Świeże i rozgrzewające. W pięknym słonecznym kolorze.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu.
Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki. 
Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka.
Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 2 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sok z ćwiartki limonki
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy i kroimy w dużą kostkę (3 cm).
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz starty imbir. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Nie rumienimy.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dolewamy bulion lub wodę. 
  • Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mleczko kokosowe i sok z ćwiartki limonki. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy (można dodać odrobinę cukru trzcinowego).
  • Podajemy z ryżem i ulubioną surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz