BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z KASZA JAGLANA I WARZYWAMI


Roladki z bakłażana, nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z serem mozzarella i orzeszkami pinii, na gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i czosnkiem.

Kaszę jaglaną możecie zastąpić np. gryczaną lub ryżem. Najlepiej wykorzystać, tę pozostałą z obiadu.

Plastry bakłażana należy wcześniej usmażyć lub zgrillować, aż będą zupełnie miękkie. Gdy ostygną, rozprowadzamy na nich farsz z kaszy jaglanej smażonej z warzywami, a następnie zawijamy i układamy na domowym sosie pomidorowym. 

Można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
ROLADKI
  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
  • 1 kulka białej mozzarelli, odsączonej i pokrojonej w plastry
  • 1 łyżka orzeszków pinii
SOS POMIDOROWY
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
DODATKOWO: listki bazylii do dekoracji
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy oliwę ze startym czosnkiem, przez około 1-2 minuty. Dodajemy rozdrobnione pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotujemy 5 minut.
  • ROLADKI: bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry, o grubości około 3 mm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Wycieramy ręcznikiem papierowym. Odkładamy duże plastry (ze środka), małe - zewnętrzne kroimy w małą kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i partiami smażymy plastry bakłażana, na dużym ogniu, z obu stron, aż będą miękkie i zrumienią się. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zamiast smażyć, można je delikatnie posmarować oliwą i zgrillować (po 5 minut z każdej strony).
  • Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy starte na tarce i pokrojone w kostkę warzywa (oprócz pomidora). Smażymy 10 minut, na średnim ogniu, często mieszając. 
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy jeszcze 5 minut.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Smażymy 2 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszamy, odstawiamy z ognia i lekko studzimy. 
  • Farsz nakładamy na plastry bakłażanów i zawijamy jak roladki.  Spinamy wykałaczkami.
  • Do żaroodpornego naczynia wylewamy sos pomidorowy i układamy na nim roladki. Kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy orzeszkami piniowymi. 
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy około 30 minut.
  • Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

1 komentarz: