CARPACCIO Z BURAKA

Carpaccio z pieczonych buraczków na stałe gości w moim codziennym i imprezowym menu. Jest świetnym sposobem na prostą, a równocześnie elegancką i zdrową przekąskę.
 Buraczki najlepiej upiec szczelnie zawinięte w folię aluminiową. Dzięki temu pozostaną jędrne, słodkie i wilgotne. Można upiec je z kilkudniowym wyprzedzeniem, obrać i do czasu użycia przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce. 

SKŁADNIKI / 2 -4 porcje
  • 4 małe lub 2 średnie buraki
  • duża garść rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki i oprószonych solą i pieprzem
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kulek różowego pieprzu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki kremu balsamico
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki HUMMUSU
DRESSING
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub kremskiej
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Buraczki dokładnie myjemy i każdy z osobna zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Pieczemy 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości ), w 200 stopniach C, bez termoobiegu, aż wbity nóż lub widelec gładko zagłębi się w miąższu. Odwijamy z folii, zostawiamy do ostudzenia.
  • Dressing: wszystkie składniki energicznie roztrzepujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Zimne buraki kroimy w jak najcieńsze plastry, układamy na arkuszu folii spożywczej i doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smarujemy 1 łyżką kremu balsamico.
  • Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, następnie plastry buraków. Na środek wykładamy hummus oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Dookoła układamy połówki pomidorków.
  • Dekorujemy sosem winegret, pozostałym kremem balsamicznym i posypujemy różowym pieprzem oraz czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz