CZEKOLADOWE BABAECZKI Z MARCEPANEM



Wilgotne babeczki czekoladowe z pyszną marcepanową kulką w środku.  Odpowiednio słodkie i czekoladowe, długo zachowujące świeżość. 

Przygotowanie ich trwa chwilę, pod warunkiem, że minimum godzinę wcześniej wyjmiecie składniki z lodówki. 

Pamiętajcie, aby po dodaniu suchych składników do mokrych, mieszać masę krótko i delikatnie.
Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki.


SKŁADNIKI / 12 SZTUK
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
WYKONANIE
  • Masło i jajko i śmietanę wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Masę marcepanową mieszamy z orzechami i w dłoniach formujemy równych 12 kuleczek.
  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce, na jasną i puszystą masę, ucieramy miękkie masło z cukrem (około 7 minut).
  • Cały czas miksując, dodajemy jajko, a po chwili także śmietanę. 
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników.
  • 3/4 ciasta wykładamy, w równych porcjach, do papilotek. W każdą wciskamy kulkę marcepanową i przykrywamy łyżeczką pozostałego ciasta.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz