CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI


Doskonałe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i prażonymi orzechami w środku. Miękkie, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Nie sprawią problemów nawet dzieciom.
Masa na ciastka jest plastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki i umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę.
____________________________________________________

SKŁADNIKI / 18 sztuk
  • 125 g masła
  • 100 g białego cukru lub ksylitolu
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich
    __________________________________________________________________________________
    WYKONANIE
    • Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
    • Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy.
    • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    • W drugiej misce ucieramy miękkie masło z dwoma rodzajami cukru, aż zrobi się jasne i puszyste (około 7-10 minut).
    • Cały czas miksując, dodajemy jajko, a gdy połączy się z masą, zmniejszamy obroty i w 2 partiach dosypujemy mąkę oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy krótko, tylko do czasu, gdy składniki się połączą. Zbyt długie mieszanie, po dodaniu mąki, spowoduje, że upieczone ciastka będą zbite i twarde.
    • Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. Mieszamy szpatułką lub miksujemy na małych obrotach, krótko, aż równo się rozprowadzą w cieście.
    • Wyłączamy mikser i oprószoną mąką ręką, zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy na 18 części, po 43 g każda i w dłoniach toczymy zgrabne kuleczki.
    • Układamy w zamykanym pojemniku i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
    • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
    • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy arkuszem papieru do pieczenia
    • Wyjmujemy 9 kulek i układamy je na blaszce. Pieczemy 12 minut, aż ciastka lekko się zrumienią i popękają.
    • Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aż stężeją, a następnie przekładamy na kratkę. 
    • Pieczemy drugą partię ciastek.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz