ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM

Idealna na zimę, pyszna i rozgrzewająca zupka z batatami, kalafiorem i czerwoną soczewicą. Lekko słodkawa i pikantna jednocześnie. Doprawiona kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Gotowa w 30 minut.
Ugotowana na bulionie lub rosole, wyjdzie także na wodzie (np. z dodatkiem sosu sojowego). Na koniec zabielona mleczkiem kokosowym lub śmietanką 30%. 
Polecam podać ją ze świeżą kolendrą, która dodatkowo podkręci smak.

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1 i 1/2 l gorącego bulionu, rosołu lub wody (np. z sosem sojowym )
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały batat (300 g)
  • 1/2 główki małego kalafiora
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
  • mały kawałek papryczki chili / można zastąpić odrobiną chili w proszku lub płatkach
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, roztartych w moździerzu ziaren kolendry i kuminu
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
DO PODANIA :sezam (krótko uprażony na suchej patelni), cząstki limonki, papryczka chili, świeża kolendra
WYKONANIE
  • Batata obieramy,  kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, grubsze łodyżki kroimy w plasterki lub kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie. Czosnek kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę.
  • Do garnka wlewamy olej i dodajemy wszystkie warzywa. Stawiamy na ogniu i podsmażamy, na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Nie rumienimy.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i przepłukaną soczewicę. Smażymy 1 minutę.
  • Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy , przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, do miękkości kalafiora. 
  • Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę 30% i krótko zagotowujemy.
  • Podajemy z prażonym sezamem, świeżą kolendrą i papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz