KRUCHE ROGALIKI


Kruche rogaliki z powidłami, to w moim domu jeden z ulubionych jesiennych podwieczorków. Są lekko słodkie, delikatne i zupełnie nie twarde. 
Ciasto już na etapie formowania, jest plastyczne - nie łamie się i nie kruszy.
Z podanej porcji otrzymamy 48 małych rogalików. Najlepiej przygotowane ciasto podzielić na 4 części i przechowywać w pojemniku w lodówce (maksymalnie 4 dni), a następnie sukcesywnie rozwałkowywać, formować i piec, tylko tyle rogalików, na ile w danej chwili mamy ochotę.
Upieczone rogaliki możemy trzymać pod przykryciem przez kilka kolejnych dni i w razie chęci, podgrzać przed podaniem.

SKŁADNIKI / 48 szt
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru 
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gęste powidła śliwkowe
WYKONANIE
  • Zimne masło kroimy w kostkę i wkładamy do dzieży miksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy płaskim mieszadłem do połączenia składników w gładkie ciasto. Można też posiekać nożem i szybko zagnieść dłońmi.
  • Oprószamy mąką i formujmy kulę, dzielimy na 4 części.  Każdą część lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą lub do zamykanego pojemnika. Wstawiamy na 30 - 60 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyjmujemy jedną część ciasta na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, o grubości 2 mm. i średnicy około 30 cm . Kroimy na 8 trójkątów. Można rozwałkować nieco większy placek, przyłożyć talerzyk o średnicy 30 cm i nożem obrysować  kształt. Pozostałe skrawki zlepić w kulę i wycinać kolejną partię trójkątów.
  • U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy małą łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce zachowując odstępy.
  • Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Skrapiamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz