EKSPRESOWA OGÓRKOWA

Szybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem. 
Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość,  zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej. 
Zupkę można gotować przez cały rok, ale o tej porze roku smakuje chyba najlepiej.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 litra bulionu (warzywnego, drobiowego, rosołu) 
  • 3 średnie ziemniaki
  • 6 średnich ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) + 1 szklanka wody z zalewy
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (można dać mniej)
  • włoszczyzna:1 duża marchewka, 1 pietruszka, gruby plaster selera, kawałek pora, 1 mała cebula
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól morska, pieprz czarny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
  • Cebulę i pora drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler w małą kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i pora, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem ( nie za dużo, jeśli bulion jest słony).
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy, regulujemy płomień do małego i gotujemy 15 minut, do miękkości warzyw. 
  • Dodajemy starte ogórki i 1/2 szklanki wody z zalewy. Próbujemy i w razie potrzeby, dodajemy pozostałe pół szklanki wody z ogórków. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Odstawiamy z ognia.
  • Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i stopniowo, cały czas mieszając dolewamy 1 chochelkę gorącej zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy i dodajemy koperek oraz szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz