SKŁADNIKI / 6 porcji
- 120 g (2/3 szklanki) kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 60 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła lub 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili w proszku
- główka białej kapusty
- 1 l bulionu ( u mnie woda z 3 łyżkami bulionu ze słoiczka)
- 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody
- Grzyby płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do napęcznienia (najlepiej na noc). Odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. 1/4 grzybów zostawiamy do sosu, pozostałe użyjemy do farszu. Wodę zachowujemy.
- Kaszę wsypujemy do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy 1 łyżeczkę masła lub oleju. Podgrzewamy 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy grzyby, wlewamy 1i 1/4 szklanki wrzątku i od razu przykrywamy.
- Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 9 minut, bez otwierania i mieszania. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
- Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy pozostałe 20 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy.
- Dodajemy starte warzywa oraz przyprawy i sos sojowy. Smażymy 7 minut.
- Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z kaszą.
- Dodajemy posiekaną natkę i świeży koperek. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i wycinamy głąb.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy kapustę (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu. Wyjmujemy z wrzątku i zostawiamy do przestygnięcia. Ostrożnie zdejmujemy liście i przekładamy do miski.
- Na każdy liść kładziemy podłużną porcję farszu i zawijamy jak krokiety.
- Układamy ciasno, w szerokim garnku lub formie żaroodpornej, (na spodzie można położyć kilka ugotowanych liści kapusty, np. tych które się porwały).
- W małym garnku zagotowujemy bulion, pozostałe grzyby oraz wodę z ich moczenia. Zalewamy gołąbki. Stawiamy na ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy 50 minut.
- Jeśli użyliśmy foremki, wstawiamy ją na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Wywar z gołąbków przelewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i wlewamy do bulionu. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 10 minut, bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy posiekany koperek.
- Przelewamy z powrotem do naczynia z gołąbkami. Gotujemy lub pieczemy przez kolejne 10 minut.
- Przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i świeżym koperkiem.
- Opcjonalnie można podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz