GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI


SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 120 g (2/3 szklanki) kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła lub 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili w proszku
  • główka białej kapusty
  • 1 l bulionu ( u mnie woda z 3 łyżkami bulionu ze słoiczka)
  • 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody
WYKONANIE
  • Grzyby płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do napęcznienia (najlepiej na noc). Odsączamy z zalewy i  kroimy w drobną kostkę. 1/4 grzybów zostawiamy do sosu, pozostałe użyjemy do farszu. Wodę zachowujemy.
  • Kaszę wsypujemy do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy 1 łyżeczkę masła lub oleju. Podgrzewamy 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy grzyby, wlewamy 1i 1/4 szklanki wrzątku i od razu przykrywamy. 
  • Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 9 minut, bez otwierania i mieszania. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostałe 20 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy. 
  • Dodajemy starte warzywa oraz przyprawy i sos sojowy. Smażymy 7 minut. 
  •  Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z kaszą.
  • Dodajemy posiekaną natkę i świeży koperek. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i wycinamy głąb.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę.  Wkładamy kapustę (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu. Wyjmujemy z wrzątku i zostawiamy do przestygnięcia. Ostrożnie zdejmujemy liście i przekładamy do miski.
  • Na każdy liść kładziemy podłużną porcję farszu i zawijamy jak krokiety. 
  • Układamy ciasno, w szerokim garnku lub formie żaroodpornej, (na  spodzie można położyć kilka ugotowanych liści kapusty, np. tych które się porwały).
  • W małym garnku zagotowujemy bulion, pozostałe grzyby oraz wodę z ich moczenia. Zalewamy gołąbki. Stawiamy na ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy 50 minut.
  • Jeśli użyliśmy foremki, wstawiamy ją na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wywar z gołąbków przelewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i wlewamy do bulionu. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 10 minut, bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy posiekany koperek.
  • Przelewamy z powrotem do naczynia z gołąbkami. Gotujemy lub pieczemy przez kolejne 10 minut. 
  • Przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i świeżym koperkiem.
  • Opcjonalnie można podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz