Ciasto kruche najlepiej smakuje, gdy minimum godzinę poleżakuje w lodówce, dlatego dobrze jest przygotować z wyprzedzeniem. Później pozostaje już tylko lepienie kuleczek, robienie dziurek i wypełnianie ich czekoladowym kremem.
--------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 20 ciastek
- 100 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1 łyżka kawy instant - espresso lub zbożowej
- 50 g cukru pudru
- 75 g masła
- 1 żółtko lub 1 łyżka zimnej wody
GANACHE CZEKOLADOWY
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kawę, jeśli używamy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
- Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski z mąką.
- Ucieramy mieszadłem miksera lub rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka, bez widocznych kawałków masła.
- Dodajemy żółtko i mieszamy, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto.
- Lekko oprószamy mąką, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Na czas rozgrzewania piekarnika wkładamy do lodówki (można na dłużej, np. noc).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C., bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na kawałki o wadze 15 g każdy. W dłoniach formujemy kulki i układamy na blaszce, zachowując odstępy.
- Kciukiem lub końcem drewnianej łyżki wyciskamy wgłębienie w każdej kulce i wypełniamy porcją czekoladowego ganache. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
- Zostawiamy na blaszce do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz