PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKA "ODCISK PALCA"




Czekoladowa wersja maślanych duńskich ciasteczek, tzw. thumbprints cookies, z dołkiem pośrodku każdego ciastka. Charakteryzuje je głębia smaku, kruchość struktury i prostota wykonania.
Ciasto kruche najlepiej smakuje, gdy minimum godzinę poleżakuje w lodówce, dlatego dobrze jest przygotować z wyprzedzeniem. Później pozostaje już tylko lepienie kuleczek, robienie dziurek i wypełnianie ich czekoladowym kremem. 

___________________________________________________________

SKŁADNIKI / 20 ciastek

  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka kawy instant - espresso lub zbożowej
  • 50 g cukru pudru 
  • 75 g masła
  • 1 żółtko lub 1 łyżka zimnej wody
GANACHE CZEKOLADOWY
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
______________________________
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kawę, jeśli używamy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. 
  • Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski z mąką. 
  • Ucieramy mieszadłem miksera lub rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka, bez widocznych kawałków masła. 
  • Dodajemy żółtko i mieszamy, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto.
  • Lekko oprószamy mąką, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Na czas rozgrzewania piekarnika wkładamy do lodówki (można na dłużej, np. noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C., bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na kawałki o wadze 15 g każdy. W dłoniach formujemy kulki i układamy na blaszce, zachowując odstępy. 
  • Kciukiem lub końcem drewnianej łyżki wyciskamy wgłębienie w każdej kulce i wypełniamy porcją czekoladowego ganache. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. 
  • Zostawiamy na blaszce do przestygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz