BUŁECZKI PODWÓJNIE CYNAMONOWE

Bułeczki drożdżowe w formie zakręconych ślimaczków. Ze słodkim wilgotnym, cynamonowym nadzieniem w środku i chrupiącą kruszonką na zewnątrz. Są lekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki.  Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie (w tym czasie ciasto dodatkowo zgęstnieje). Najpierw w formie kuli, następnie już po uformowaniu bułeczek i ułożeniu ich na blaszce.

-------------------------------------------

SKŁADNIKI / 10 sztuk

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 50 g roztopionego masła (można zastąpić olejem)
  • 25 g (2 łyżki) cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko lub 2 żółtka
KRUSZONKA CYNAMONOWA
  • 50 g zimnego masła
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 20 g ( 2 łyżki) mąki pszennej
DODATKOWO: 3 łyżki jogurtu naturalnego
____________________________________________________
WYKONANIE
  • Mleko krótko podgrzewamy w rondelku, aż będzie lekko ciepłe.
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier i rozcieramy łyżką. Dosypujemy 2 łyżki mąki i dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • Masło kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do rozpuszczenia. 
  • Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko oraz roztopione masło. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub energicznie mieszamy łyżką (ciasto jest kleiste, dlatego nie zagniatamy dłońmi), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski.
  • Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów (np. obok grzejnika), na 1-2 godziny, do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Dodajemy cukier, mąkę i cynamon. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. 
  • Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.  Posypujemy 1/2 kruszonki i zwijamy w rulon. Kroimy na 10 kawałków i układamy na blaszce, przeciętą stroną do góry, z zachowaniem odstępów. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. 
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy pozostałą kruszonką. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz