NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I GORGONZOLĄ

Naleśniki w wersji wytrawnej. Z suszonymi pomidorami, szpinakiem i  kremowym serem gorgonzola. Opcjonalnie także z orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI / 6 sztuk

  • 6 naleśników, np. z tego przepisu
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 125 g sera gorgonzola
  • garść orzeszków pinii
SOS POMIDOROWY
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili w proszku lub płatkach
DO PODANIA: tarty parmezan
WYKONANIE
  • Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, aż lekko się zezłocą.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy szpinak i podgrzewamy, na dużym ogniu, aż zwiędnie. Przekładamy na deskę i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zgrubnie siekamy.
  • SOS POMIDOROWY: Do rondelka wkładamy starty na tarce czosnek. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i stawiamy na ogniu. Smażymy 1 minutę i dodajemy pomidory z puszki.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano oraz szczyptą chili. 
  • Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  • Na każdym naleśniku (na całej powierzchni) rozkładamy porcje szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli. Posypujemy orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Zwijamy w roladkę. 
  • Smażymy z każdej strony, na 2 łyżkach oliwy, aż przyrumienią się i będą chrupiące. Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym. Można posypać tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz