Nie za słodkie, pysznie kakaowe ciasto biszkoptowe, z grubą warstwą bitej śmietany i czekoladowym ganache. Nasączone mocną herbatą z likierem i posmarowane grubą warstwą powideł. Ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i zjedzenie nawet dużej porcji nie jest problemem😉
________________________________________
SKŁADNIKI/ forma 20x30 cmBISZKOPT
- 7 jajek (M) / białka i żółtka oddzielnie
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 50 g (1/2 szklanki) kakao
BITA ŚMIETANA
- 800 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka wyłuskane z laski wanilii
NASĄCZENIE: 200 ml czarnej herbaty plus 1/4 szklanki amaretto/ soku z ćwiartki cytryny/ malibu
PRZEŁOŻENIE: 290 g powideł śliwkowych
GANACHE CZEKOLADOWY: 200 ml śmietany 30%, 180-200 g deserowej czekolady
(54%)
________________________________________
WYKONANIE
- BISZKOPT: Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, bez termoobiegu.
- Mąkę i kakao przesiewamy do miski.
- Białka ubijamy na lekko sztywna pianę. Cały czas miksując dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę z kakao. Mieszamy rózgą/ szpatułką (np. kreśląc ósemki), tak, by nie zniszczyć delikatnej piany.
- Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
- BITA ŚMIETANA: Wszystkie składniki umieszczamy w dzieży miksera i ubijamy na średnich obrotach miksera, przez około 5 minut, do otrzymania gęstego, puszystego kremu.*
- CZEKOLADOWY GANACHE: W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 1 minutę, mieszamy do połączenia składników.
- PRZEŁOŻENIE: Biszkopt kroimy na 2 blaty. Dolny skrapiamy połową nasączenia i łyżką wykładamy porcje powideł delikatnie je rozsmarowując.
- W podobny sposób, na warstwę powideł, wykładamy ubitą śmietankę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy pozostałą herbatą i równą warstwą rozprowadzamy ciepły czekoladowy ganache .
*Można odłożyć 1 szklankę ubitej śmietanki do dekoracji każdej porcji ciasta (wycisnąć rozetki korzystając z rękawa cukierniczego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz