Clotted crem to rodzaj smarowidła, które tradycyjnie podaje się w Anglii w porze herbaty, jako dodatek do słodkich bułeczek. Powstaje z pieczenia gęstej, koniecznie niepasteryzowanej śmietany, o zawartości tłuszczu 55%. W mojej, lżejszej i łatwiejszej wersji przygotujecie clotted cream z miękkiego masła ubitego z mascarpone i tłustą śmietanką. Opcjonalnie także z dodatkiem miodu lub cukru pudru. Takie masełko ma bogaty smak i ciekawą, lekką konsystencję. Z łatwością daje rozsmarowywać się na pieczywie, nawet od razu po wyjęciu z lodówki. Można podać je jako dodatek do rogalików i bułeczek śniadaniowych. Najlepiej z dodatkiem domowych powideł, konfitur, dżemów.
________________________________
SKŁADNIKI
- 75 g miękkiego masła
- 100 g mascarpone
- 50 ml śmietany 30%
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu/cukru pudru
________________________________
WYKONANIE
- Masło miksujemy z miodem lub cukrem, jeśli używamy, na jasny, puszysty krem, przez około 7 minut.
- Dodajemy mascarpone oraz śmietankę i ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz