Okazuje się, że starty na tarce kalafior znakomicie zastępuje gotowany ryż. Sprawdzi się szczególnie dla osób na dietach niskowęglowodanowych, paleo czy pilnujących indeksu glikemicznego.
Podzielonego na różyczki kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze ( można też drobno posiekać na desce) i smażymy na oliwie lub oleju, z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Można dodać mieloną pierś kurczaka lub indyka (około 200 g), jeśli lubimy lub gotowe danie podać z jajkiem sadzonym.
---------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 1/2 kalafiora
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy lub oleju, np. ze słoika z pomidorkami
- 10 kawałków suszonych pomidorków ze słoika
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku
DO PODANIA: 2 jajka sadzone, paprykowy sos Sriracha
WYKONANIE
- Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze na kawałeczki wielkości ziaren ryżu .
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki (można zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze, jak kalafiora).
- Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na małe kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, dodajemy cebulę, czosnek i kalafiora. Smażymy na umiarkowanym ogniu, 10 minut, co chwilę mieszając (w połowie smażenia można zwiększyć ogień, zgarnąć warzywa na bok i w wolne miejsce dodać mielone mięso; obsmażyć i wymieszać z warzywami).
- W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano.
- Dodajemy pestki słonecznika i posiekaną natkę pietruszki.
- Podajemy z jajkiem sadzonym, sosem Sriracha i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz