CIASTO DYNIOWO CZEKOLADOWE



Miękkie, puszyste i leciutkie ciasto dyniowo-czekoladowe. Z domową polewą czekoladową. Świetnie smakuje do herbaty, kawy, czy mleka.  Pięknie wygląda i jest proste do zrobienia. Bez konieczności użycia miksera i ubijania składników. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z miąższu dyni, którą wcześniej należy upiec i zmiksować. Dynię kroimy na większe kawałki i pieczemy ze skórką, około 30 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, aż wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu.  

Polecam na chłodne jesienne popołudnia.

                                                                                                                                                                             

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany
  • 125 g masła, roztopionego
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • po 1 płaskiej łyżeczce zmielonego cynamonu i imbiru
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 30 g gorzkiego kakao
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki wody
                                                                                                                                                                     
  WYKONANIE
  • Puree z dyni, jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Formę z kominem o średnicy około 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu.
  • W większej misce mieszamy 2 łyżki jogurtu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
  • Dodajemy puree z dyni, jajka i cukier. Mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia.  
  • Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy.
  • Do większej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
  • Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 2 łyżki jogurtu i kakao. Krótko mieszamy, do połączenia.
  • Na spód formy na przemian wykładamy łyżkę masy jasnej i ciemnej. Patyczkiem do szaszłyków zakreślamy w cieście ósemki, by uzyskać efekt marmurka.
  • Pieczemy  około 45 minut , do suchego patyczka.
  • Zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia.  Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz i ostrożnie wyjmujemy ciasto spodem do góry. Kładziemy na kratce. Dekorujemy polewą.
  • POLEWA: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy z ognia, mieszamy z kakao.

1 komentarz:

  1. Nie wiem czy już jestem tak ślepa albo nie umiem czytać czy faktycznie tego nie ma, ale nie mogę znaleźć w składnikach ile ma być puree z dyni

    OdpowiedzUsuń