Idealny za każdym razem, perfekcyjnie gęsty solony karmel. Przygotowany z zaledwie trzech składników, które zawsze mamy pod ręką: cukru, masła i tłustej śmietanki. Uzależniająco pyszny. Najlepszy dodatek do lodów, placuszków, naleśników. Świetny jako polewa do ciast.
Przepis jest nieskomplikowany, czas wykonania krótki, a lista składników maksymalnie prosta. Należy tylko uważać, aby nie przypalić cukru (w pierwszym etapie gotowania), wówczas karmel wyszedłby gorzki.
Najlepiej użyć garnka w jasnym kolorze, w którym lepiej będzie widoczny proces rozpuszczania się cukru. Trzeba być skupionym i uważnie obserwować.
Gotowy karmel, w szczelnie zamkniętym słoiku, można przechowywać nawet do trzech tygodni.
——————————————-
SKŁADNIKI
- 150 g cukru (3/4 szklanki), najlepiej drobnego
- 75 ml wody
- 75 g masła
- 150 ml śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
——————————————-
WYKONANIE
- Masło kroimy w kostkę.
- Do szerokiego rondelka wsypujemy cukier i zalewamy wodą.
- Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, bez mieszania, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
- Wówczas zaczynamy mieszać drewnianą łyżką, aż zmieni kolor na bursztynowy (nie może się jednak przypalić).
- Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
- Redukujemy ogień do małego i dolewamy śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy 1-2 minuty, aż całość zgęstnieje.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i ponownie mieszamy.
- Przelewamy do słoiczka. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz