CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ, GRANATEM I POLEWĄ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ

Cieniutkie, czekoladowe naleśniki wypełnione puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą.  Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie. 

Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem.

_______________________________________________

SKŁADNIKI

  • 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu
  • 250 g sera ricotta 
  • 1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego
  • opcjonalnie: 10 g masła 
POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA
  • 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego)
DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy
____________________________________________
WYKONANIE
  • Naleśniki smażymy według przepisu.
  • Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym.
  • W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi oraz likierem pomarańczowym. Mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą gładką polewę.
  • Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w niezbyt ciasne ruloniki. Do czasu podania przechowujemy w lodówce. 
  • Przed podaniem smażymy na suchej patelni lub roztopionym maśle.
  • Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i rozmarynem. Dekorujemy czekoladowo-śliwkową polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz