Cieniutkie, czekoladowe naleśniki wypełnione puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą. Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie.
Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem.
_______________________________________________
SKŁADNIKI
- 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu
- 250 g sera ricotta
- 1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego
- opcjonalnie: 10 g masła
POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA
- 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego)
DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy
____________________________________________
WYKONANIE
- Naleśniki smażymy według przepisu.
- Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym.
- W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi oraz likierem pomarańczowym. Mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą gładką polewę.
- Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w niezbyt ciasne ruloniki. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem smażymy na suchej patelni lub roztopionym maśle.
- Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i rozmarynem. Dekorujemy czekoladowo-śliwkową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz