KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food. 

Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany z kilkudniowym wyprzedzeniem, schładzany i podgrzewany minimum dwukrotnie. Do kapustki można dodać garść suszonych grzybków i suszone śliwki, jak np w tym przepisie lub żurawinę i soczewicę, jak tutaj 

______________________________________

SKŁADNIKI / 40 sztuk

  • 450 g(3 szklanki) mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
FARSZ
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 ml warzywnego bulionu* lub wody
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz
  • opcjonalnie: garść suszonych grzybków
*użyłam wody z 2 łyżkami takiego bulionu 
____________________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. 
  • Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i mieszając dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajka i olej lub roztopione masło. Miksujemy przy użyciu haka lub mieszamy drewnianą łyżką, przez około 7 minut, energicznie zagarniając ciasto z boków miski do środka, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od boków. Przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 

  • FARSZ: Suszone grzyby, jeśli używamy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia. Odsączamy i drobno kroimy.
  • Kapustę opłukujemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami bulionu lub wody. Dodajemy przyprawy, pokrojone suszone grzyby i stawiamy na ogniu. 
  • Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy ilość płynu.  Na koniec kapusta powinna być miękka, a płyn odparowany.  
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu, na 2 łyżkach oleju, przez około 5 minut, często mieszając. Lekko solimy, dodajemy do kapusty, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.   
  • Ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Kroimy na 3 pionowe paski.
  • Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku, układamy farsz i zwijamy w rulonik. Zlepiamy brzegi, jak przy lepieniu pierogów.
  • Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce, z zachowaniem małych odstępów. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wstawiamy paszteciki (przed pieczeniem wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką) i pieczemy 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz