CHEWY DOUBLE CHOCOLATE CHIP COOKIES

Mocno czekoladowe ciasteczka z dużą ilością kakao i kawałkami gorzkiej czekolady. Chrupiące na zewnątrz i 
mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Nie tak cienkie jak tradycyjne chocolate chip cookies i bardziej od nich miękkie. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, z filiżanką herbaty lub kawy. 
Ciasteczka prosto się przygotowuje, choć należy pamiętać, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki. Ważne, by nie trzymać ciastek zbyt długo w piekarniku. Łatwo można je przesuszyć, dlatego nie przeciągajcie czasu pieczenia i wyjmijcie je z pieca, gdy są jeszcze i lekko piankowe w środku. Pozostawione na blaszce, zastygną w kilka minut, tak, że z łatwością będzie można wziąć je do ręki.
Z podanej ilości składników otrzymamy 27 ciastek (po 9 na blachę). Polecam, z surowego ciasta, uformować kulki, ułożyć w zamykanym pojemniku i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Następnie sukcesywnie wyjmować i piec, tylko taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili mamy ochotę. 
___________________________________________
SKŁADNIKI / 27 sztuk
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 60 g ( 6 łyżek) gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 200 g masła
  • 140 g cukru białego
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 180-200 g grubo posiekanej czekolady deserowej lub/i mlecznej
_____________________________________________
WYKONANIE
  • Masło kroimy kostkę, wkładamy do dzieży miksera i zostawiamy do ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę siekamy na desce.
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę lub proszek do pieczenia. Dodajemy czekoladę.
  • W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem białym i trzcinowym oraz miodem. Ucieramy długo, około 7-10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i krótko miksujemy lub mieszamy szpatułką - tylko do połączenia w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wyjmujemy na oprószony mąką blat i kroimy na trzy równe części. Każdą część kroimy na siedem równych kawałków z których formujemy kulki. 
  • Lekko rozpłaszczamy w dłoniach (opcjonalnie można użyć literatki, aby krążki miały równe brzegi) układamy po 9 sztuk na blaszce, z zachowaniem odstępów.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 8 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy na blaszce do przestygnięcia.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz