EKLERY

 Domowe eklery przełożone kremem śmietankowym z wanilią. Delikatne, leciutkie i dobrze wyważone pod względem słodyczy. Idealne do kawki.

 Przygotowanie ich można rozłożyć w czasie - dzień przed podaniem upiec eklerki, a w dniu podania przełożyć kremem. 

Przygotowujemy je z ciasta parzonego, które nie wymaga użycia miksera. Z masła, wody i mąki ucieramy na ogniu gęste ciasto, a po lekkim przestygnięciu łączymy z jajkami. Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką na blaszkę w formie wałeczków i pieczemy, aż ciastka napuszą się i zrumienią. Gdy wystygną kroimy na pół  i przekładamy kremem śmietankowym lub, jeśli chcemy, kremem budyniowym (fr. crème pâtissière ).

Ciasto udaje się bezproblemowo, nie rozlewa się podczas wykładania, znakomicie wyrasta i nie zapada się podczas pieczenia. Gotowe eklerki są chrupiące i sztywne na zewnątrz, w środku zaś mięciutkie i dobrze napowietrzone.

Z podanego przepisu można także upiec ptysie. W takim wypadku wyciskamy na blaszkę ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian.

_____________________________________

SKŁADNIKI / 20 sztuk

EKLERY

  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 4 jajka 

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
DO PODANIA: cukier puder lub/i polewa czekoladowa*
__________________________________________

WYKONANIE
  • KREM: Wszystkie składniki wkładamy do dzieży miksera i miksujemy około 3 minuty, na gładki, gęsty i puszysty krem.
  • EKLERY: Masło kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia. 
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy.
  • Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), aż powstanie gęste, jednolite ciasto odstające od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • Do jeszcze ciepłego ciasto dodajemy po jednym jajku i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Powinniśmy otrzymać gładkie, błyszczące ciasto. 
  • Przekładamy je do rękawa cukierniczego z dużą 2 cm końcówką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. 
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyciskamy (lub wykładamy łyżką maczaną w wodzie) 8 cm paski ciasta, zachowując odstępy.
  • Wstawiamy do piekarnika pierwszą partię ciastek i pieczemy 23 minuty, do zrumienienia. Nie otwieramy drzwiczek, w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie.
  • Upieczone eklery studzimy na kratce. Wyciskamy i pieczemy kolejną partię.
  • Po wystygnięciu kroimy ciastka wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą.
  • Gotowe eklerki przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce.  
* 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz