Domowe eklery przełożone kremem śmietankowym z wanilią. Delikatne, leciutkie i dobrze wyważone pod względem słodyczy. Idealne do kawki.
Przygotowanie ich można rozłożyć w czasie - dzień przed podaniem upiec eklerki, a w dniu podania przełożyć kremem.
Przygotowujemy je z ciasta parzonego, które nie wymaga użycia miksera. Z masła, wody i mąki ucieramy na ogniu gęste ciasto, a po lekkim przestygnięciu łączymy z jajkami. Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką na blaszkę w formie wałeczków i pieczemy, aż ciastka napuszą się i zrumienią. Gdy wystygną kroimy na pół i przekładamy kremem śmietankowym lub, jeśli chcemy, kremem budyniowym (fr. crème pâtissière ).
Ciasto udaje się bezproblemowo, nie rozlewa się podczas wykładania, znakomicie wyrasta i nie zapada się podczas pieczenia. Gotowe eklerki są chrupiące i sztywne na zewnątrz, w środku zaś mięciutkie i dobrze napowietrzone.
Z podanego przepisu można także upiec ptysie. W takim wypadku wyciskamy na blaszkę ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 20 sztuk
EKLERY
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 4 jajka
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- KREM: Wszystkie składniki wkładamy do dzieży miksera i miksujemy około 3 minuty, na gładki, gęsty i puszysty krem.
- EKLERY: Masło kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia.
- Dolewamy wodę i zagotowujemy.
- Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), aż powstanie gęste, jednolite ciasto odstające od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Do jeszcze ciepłego ciasto dodajemy po jednym jajku i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączy się z masą.
- Powinniśmy otrzymać gładkie, błyszczące ciasto.
- Przekładamy je do rękawa cukierniczego z dużą 2 cm końcówką.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyciskamy (lub wykładamy łyżką maczaną w wodzie) 8 cm paski ciasta, zachowując odstępy.
- Wstawiamy do piekarnika pierwszą partię ciastek i pieczemy 23 minuty, do zrumienienia. Nie otwieramy drzwiczek, w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie.
- Upieczone eklery studzimy na kratce. Wyciskamy i pieczemy kolejną partię.
- Po wystygnięciu kroimy ciastka wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą.
- Gotowe eklerki przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz