Tradycyjny włoski przepis na pączki z ricotty. Idealne na popołudniowe co nieco do kawki lub herbatki. Przygotowuje się je szybko, bez użycia miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta, jak to ma miejsce przy robieniu tradycyjnych pączków na drożdżach. Tutaj wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i porcjami kłaść na dobrze rozgrzany olej.
_____________________________________________
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
________________________________________________
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z ricottą i spirytusem.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia.
- W szerokim rondlu lub na patelni o wysokich rantach rozgrzewamy olej do 175 stopni C (stopień rozgrzania można sprawdzić zanurzając w oleju koniec drewnianej łyżki - powinny pojawić się bąbelki).
- Łyżką maczaną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki (również zanurzonej wcześniej w oleju) zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz.
- Smażymy 2 minuty, aż równomiernie się zezłocą i przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Układamy na paterze i oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz