ZEPPOLE / PĄCZKI Z RICOTTY


Tradycyjny włoski przepis na pączki z ricotty. Idealne na popołudniowe co nieco do kawki lub herbatki. 

Przygotowuje się je  szybko, bez użycia miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta, jak to ma miejsce przy robieniu tradycyjnych pączków na drożdżach.

Tutaj wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i porcjami kłaść na dobrze rozgrzany olej. 

______________________________________________

 SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
________________________________________________
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajka z ricottą i spirytusem. 
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia.
  • W szerokim rondlu lub na patelni o wysokich rantach rozgrzewamy olej do 175 stopni C (stopień rozgrzania można sprawdzić zanurzając w oleju koniec drewnianej łyżki - powinny pojawić się bąbelki).
  • Łyżką maczaną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki (również zanurzonej wcześniej w oleju) zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażymy 2  minuty, aż równomiernie się zezłocą i przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Układamy na paterze i oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz