RUSKIE PIEROGI


Znane i lubiane pierogi z farszem ziemniaczano-twarogowym. Z cienkim, delikatnym ciastem, które już na etapie wyrabiania jest plastyczne, dobrze się wałkuje, łatwo lepi i nie rozkleja podczas gotowania. Po ugotowaniu pierożki mają jasny, kremowy kolor i nie szarzeją po wystygnięciu.

Po dodaniu do mąki gorącej wody z masłem i jajka, ciasto jest tak plastyczne, delikatne i do tego ciepłe, że kilkuminutowe wyrabianie rękoma (początkowo widelcem lub łyżką) to sama przyjemność. Nie opłaca się nawet uruchamiać miksera :)

Przygotowanie pierogów można rozłożyć w czasie. Dzień wcześnie ugotować ziemniaki (aby dobrze odparowały) lub od razu przygotować farsz i przechować go w lodówce do czasu użycia. Można także wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Nie bez znaczenia jest rodzaj ziemniaków jakich użyjemy. Najlepsze są odmiany sypkie, o żółtym miąższu, np. gala, winieta. Z takich ziemniaków otrzymamy farsz sztywny, zwarty, nie za wilgotny. Taki, który nie wypływa przy formowaniu. 

___________________________________________________

SKŁADNIKI / 50 sztuk

CIASTO

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
FARSZ
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (odparowanych i ostudzonych)
  • 250 g twarogu (polecam taki)
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie; 1 cebula plus olej do smażenia
DO PODANIA: jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 18%, zeszklona na oleju cebulka, różowy pieprz
______________________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól. 
  • Masło kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do rozpuszczenia. 
  • Przelewamy do miski z mąką, zgrubnie mieszamy łyżką i dodajemy jajko. Mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto. W razie potrzeby można lekko podsypać mąką i powygniatać rękoma. 
  • Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
  • FARSZ: Twaróg i ziemniaki przeciskamy przez praskę. 
  • Cebulę  - jeśli używamy - obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię*. Dodajemy 3 łyżki oleju i stawiamy na średnim ogniu. Smażymy 7 minut, często mieszając, aż cebulka zrobi się miękka i szklista. Odstawiamy z ognia i przekładamy do miski z farszem. 
  • Doprawiamy solą oraz czarnym i ziołowym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
  • FORMOWANIE: Ciasto oprószamy mąką, zagarniając pod spód formujemy kulę i wyciągamy na oprószony mąką blat. 
  • Dzielimy na 4 części, które kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki. 
  • Szklanką lub stalowym ringiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. 
  • Na środku każdego układamy 1 pełną łyżeczkę farszu i trzymając w dłoniach składamy na pół. Zlepiamy dokładnie brzegi, uważając, by nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
  • Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy, dużej desce lub kuchennym blacie. Luźno przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły.
  • GOTOWANIE: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Wkładamy pierwszą partię pierogów i gotujemy 1 minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Wyławiamy łyżką cedzakową i pojedynczą warstwą, z zachowaniem odstępów, układamy na dużych talerzach. 
  • Jeszcze gorące podajemy z kwaśną śmietaną i/lub zeszkloną cebulką.
  • Pozostałe pierogi zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Lekko natłuszczamy i układamy w zamykanym pojemniku. Przechowujemy w lodówce. 
  • Można także zamrozić.
* Można od razu pokroić i podsmażyć 2-3 cebule. Część wykorzystać do farszu, a pozostałą do podania. 

1 komentarz: