BISZKOPT SZPINAKOWY


Biszkopt szpinakowy ma naturalny, intensywnie zielony kolor, jest puszysty i nieco bardziej wilgotny niż tradycyjny biszkopt bez warzywnego dodatku. Świetny do przełożenia różnego rodzaju kremami. Bardzo ładnie prezentuje się na paterze, szczególnie po przekrojeniu. Smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki oraz dokładnym oddzieleniu białek od żółtek. Tak jak przy pieczeniu uniwersalnego biszkoptu, tak i tu ważnym etapem jest długie ubijanie białek z cukrem. W większej tortownicy ciasto upiecze się szybciej i prawdopodobnie da się przekroić tylko na dwa blaty. 

_________________________________

 SKŁADNIKI / tortownica 22 cm

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 6 jaj (M)
  • 200 g (1 szklanka) cukru 
  • 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
_________________________________
WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. 
  • Jeśli szpinak nie był wcześniej myty, opłukujemy go na sicie i  odsączamy na papierowych ręcznikach lub bawełnianej ściereczce.
  • Na średniej patelni z wysokim rantem, na umiarkowanym ogniu,  rozgrzewamy 2 łyżki oliwy/oleju. Partiami wrzucamy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Zostawiamy na patelni do ostygnięcia, przekładamy do wysokiego pojemnika blendera lub słoika. Blendujemy na gładką pastę. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Do miski przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  • Odmierzamy potrzebną ilość cukru.
  • Do dzieży miksera wkładamy białka i ubijamy (na dużych obrotach) na lekko sztywną pianę. 
  • Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być gęsta i lśniąca, bez wyczuwalnych drobinek cukru (można sprawdzić rozcierając odrobinę pomiędzy palcami) .
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy szpinak z żółtkami. Miksujemy 1 minutę.
  • W dwóch partiach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach miksera lub szpatułką - krótko, tylko do połączenia składników. 
  • Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. 
  • Wyjmujemy na blat, zostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed wyjęciem z formy boki biszkoptu obkrajamy nożykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz