Jedwabiście kremowy, puszysty i mocno czekoladowy deser. Bez pieczenia, bez dodatku żelatyny, bez "ciastowego" spodu. Co istotne, łatwy w przygotowaniu. Idealny, jeśli spodziewacie się wyjątkowych gości lub chcecie sprawić przyjemność ukochanej osobie.
_____________________________
SKŁADNIKI
MUS TRUFLOWY
- 250 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 180-200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 100 g ksylitolu/cukru
- 50 g orzechów włoskich
SOS MALINOWY
- 500 g malin
- 50 g cukru pudru
____________________________________
WYKONANIE
- Śmkietanę wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
- Orzechy włoski prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 10 minut, aż zaczną odchodzić od skórki. Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skórek i zgrubnie siekamy.
- SOS MALINOWY: Maliny miksujemy/rozgniatamy z cukrem pudrem i przecieramy przez sitko.
- Formę keksową o wymiarach 10x20 cm wykładamy arkuszem folii spożywczej.
- MUS TRUFLOWY:Połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieszczamy w rondelku i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
- Żółtka i 50 g ksylitolu/cukru umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się niewielką ilością wody (miska nie może dotykać wody) i miksujemy lub energicznie roztrzepujemy rózgą, przez około 3 minuty, aż powstanię gęsta, jasna i puszysta masa (nie podgrzewamy jej zbyt mocno, powinna pozostać lekko ciepła). Odstawiamy miskę z ognia i ubijamy jeszcze 2 minuty.
- Do ubitej masy wlewamy lekko ciepłą masę czekoladową i mieszamy/miksujemy do połączenia składników.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywny krem i w 2-3 porcjach dodajemy do masy czekoladowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką, tak, aby nie zniszczyć delikatnej struktury musu. Na koniec dodajemy orzechy i krótko mieszamy.
- Masę wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na noc do lodówki
- Przed podaniem kroimy na porcje i podajemy z sosem z malin i opcjonalnie także z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz